Ik kreeg veel vragen naar aanleiding van mijn soep-ontbijt-foto’s op social media. Daarom heb ik deze blog geschreven. Met uitleg over de kracht van de kippenbouillon/soep en natuurlijk met het recept.

De geneeskrachtige werking van verse kippenbouillon is bekend in vele culturen. Het is echter in de vergetelheid geraakt (helaas). Gelukkig is het weer uit de ‘oude doos’ gehaald. Onze oma’s/ overgrootouders deden het al. Kippenbouillon inzetten bij of na ziekte of na een bevalling, om op krachten te komen.

Door de urenlange bereiding worden de waardevolle voedingsstoffen afgegeven aan de bouillon. Door de voorvertering is het voor ons lichaam gemakkelijker te verteren en daarmee het lichaam te ontzien. Terwijl de voedingsstoffen snel beschikbaar zijn om aan te sterken of gezond te blijven.

 

Zelf eet ik de kippenbouillon/ soep als ontbijt. Volgens de Chinese geneeswijze is je spijsvertering in de ochtend het meest actief. Het is dan ook de perfecte brandstof om je dag mee te beginnen.

Ontbijten met soep is echter voor velen een hele vreemde start van de dag en ik hoor dan ook vaak: “Soep? Als ontbijt?” Probeer het zo nu en dan eens om te ervaren hoe dat voor je is. Het is zéker aan te bevelen als je gezondheid te wensen overlaat. Is dat voor jou echter nog een stap te ver… voeg het dan toe op een ander moment van de dag.

 

Als je de kippenbouillon wilt inzetten voor zijn geneeskracht, dan hebben we het natuurlijk over zelfgemaakte kippenbouillon. Bij voorkeur met biologische producten. En om je alvast op weg te helpen, hierbij het recept.

Wat heb je nodig voor de bouillon?

  • Soepkip/ 3 kippenpoten/ kipkarkassen
  • Gemberwortel 10 cm                  
  • 2 uien                         
  • 1 Kaneelstokje               
  • 2 Steranijs 
  • 2 mergpijpjes 
  • Bleekselderij
  • Rode dadels (Da Zao) 6-8
  • Verse kruiden zoals peterselie, tijm, salie (hierin kun je je helemaal uitleven)
  • Eventueel een kippenbouillonblokje
  • Water 3 liter (of meer)
  • Kruidenmengsel (toevoegen naar smaak in de volgende verhouding): 2 tl Ui-poeder, 1 tl Knoflookpoeder, ½ tl Zwarte peper, 1½ tl Zout

Bereidingswijze:

Snij de groente in grove stukken. Doe ze vervolgens met de kip en overige ingrediënten in een grote pan en vul aan met water. Breng dit aan de kook en laat het minimaal 3 uur op laag vuur trekken. Een slowcooker gebruiken kan natuurlijk ook.

Zodra de bouillon klaar en gezeefd is, maak ik er een stevig gevulde soep van. Daar hou ik van 😍 Je kunt het natuurlijk ook als bouillon drinken. Ik voeg bijvoorbeeld prei, wortel, paprika, courgette, broccoli en bleekselderij toe. Het is maar net wat er beschikbaar is. Bij het opdienen voeg ik er dan nog noedels of gekookte rijst (indien over van de vorige dag) aan toe om het geheel compleet te maken en om te zorgen voor wat afwisseling. En het vlees van de kip… gaat ook weer heerlijk terug in de soep. En tot slot, een gekookt of gebakken ei en verse peterselie uit de tuin als topping, maken het geheel echt helemaal af.

 

Goed zorgen voor jezelf is niet alleen heel hard nodig, maar is ook nog eens heel erg lekker!

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om aan de soep ‘te gaan’. En dan wens ik je veel plezier bij het maken én vooral… eet smakelijk.

Geverifieerd door MonsterInsights