Kool, in vele varianten en smaken, is echt een superfood. Heerlijk om te eten en super gezond. Daarnaast is kool ook uitwendig te gebruiken vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen.

Uitwendig wordt kool gebruikt om zijn reinigende, desinfecterende, onttrekkende en pijnstillende werking.

Kool kan worden toegepast bij: allerlei soorten huidaandoeningen zoals acne, eczeem, wondroos, gordelroos, mazelen en waterpokken; zwellingen zoals verstuikingen, bloeduitstorting, abcessen, knobbeltje in de borst, littekenweefsel en gezwollen klieren; Ontstekingen, wonden, zweren, slecht genezende wonden, gangreen en ontsteking van de bloedvaten;  Gewrichtsaandoeningen zoals reuma, artrose en jicht.

Je gebruikt bij voorkeur de buitenste bladeren van de (verse) kool. Welke kool? Dat maakt eigenlijk niet uit. Witte kool,  rode kool (let op: geeft kleur af), spitskool, savooiekool, maar ook de bladeren van de bloemkool kunnen worden gebruikt.

Wat heb je nodig?:

  • Hele koolbladeren
  • Glazen of plastic snijplank
  • Fles, deegrol (geen hout) of pot
  • Droge katoenen of linnen doek en een wollen doek/sjaal
  • Eventueel een rolletje verband (om alles op z’n plek te houden)

Werkwijze

  • Allereerst maak je bladeren los van de kool en snij je de dikke nerven uit de bladeren.
  • Leg de koolbladeren (één voor één) op een snijplank en plet ze met een fles, deegrol of potje. Je kunt goed horen dat het blad gekneusd wordt. Hierdoor komen de sappen vrij.
  • De geplette bladeren leg je vervolgens dakpansgewijs op de huid.
  • Daar overheen de katoenen doek (eventueel gevolgd door het verband om het geheel op z’n plek te houden. En tenslotte de doek of sjaal om het geheel warm te houden. Als je koolbladeren op de borst gebruikt (bijvoorbeeld bij een borstontsteking), kan je de bladeren heel gemakkelijk in je BH ‘stoppen’.

Laat het koolkompres zo’n 2 uur zitten. Daarna de procedure eventueel herhalen, waarbij je altijd weer verse bladeren gebruikt! Je kunt er ook voor kiezen het kompres gedurende de nacht te laten zitten. (Niet te kort na het eten. Trekt de energie die nodig is voor de spijsvertering, naar het koolkompres toe.)

Hoe mooi is dat? De kracht van de natuur. Uit de ‘oude doos’ en nog steeds super inzetbaar.

 

 

Wil je meer lezen over pijnklachten en dan met name chronische pijnklachten. Kijk hieronder voor meer blogs over dit onderwerp.

Wie ben jij? De tak of de boom?

Weet jij nog hoe jij je voelde toen jij je ‘Leer er maar mee leven’ diagnose kreeg? Ik weet het nog goed… Ik kreeg de (1e) diagnose zo’n 20 jaar geleden… en… dat ik maar moest leren leven met de restklachten. De chronische pijn, overprikkeling en extreme vermoeidheid...

Geverifieerd door MonsterInsights