Vandaag is de langste dag van het jaar en daarmee ook de start van de zomer. Het seizoen van overvloed en explosieve energie en de natuur staat in volle bloei. En heb je het weerbericht voor de komende dagen gezien? We beginnen de zomer dit jaar gelijk met super zomerse temperaturen. We worden uitgenodigd om vroeger op te staan en te genieten van de lange zomeravonden. De zomer hoort volgens de Chinese 5-elementenleer bij het element Vuur. Vuur symboliseert maximaal Yang, ofwel maximale activiteit (en warmte) zowel in de natuur als in onszelf. We gaan er meer op uit, trekken de natuur in, zijn actiever en zoeken elkaar op, organiseren een BBQ of gaan naar een festival.

Bij het Vuur-element en de zomer hoort o.a. het Hart. De emotie die bij het Vuur-element hoort is vreugde en de kleur is rood. Het Hart is een belangrijk orgaan. Niet alleen omdat het zorgt voor het rondpompen van het bloed, maar ook omdat volgens de Chinese filosofie het Hart onze Shen (geest) huist.  Wanneer het hart in balans is, is ook de Shen in balans en zijn we mentaal en emotioneel evenwichtig, enthousiast, hebben een goed geheugen en zijn energiek.  Raakt echter het Hart uit balans door bijvoorbeeld een teveel aan Vuur/Hitte dan wordt de Shen onrustig of geagiteerd en zijn we overenthousiast, angstig of rusteloos. Te weinig Vuur kan zorgen voor een tekort aan vreugde (depressiviteit) en gevoel van apathie.

Een disbalans in het Vuurelement kan, naast de Shen-verstoringen, ook andere klachten met zich meebrengen. Je kunt daarbij denken aan hartkloppingen, overmatig transpireren of juist niet kunnen transpireren, slapeloosheid, slechte concentratie of geheugen en vermoeidheid.

 

Om goed voor jezelf te zorgen tijdens de zomer is het dan ook belangrijk om de balans te bewaken. Hier een aantal tips:

  • De hoge temperaturen vragen om verkoeling. De verleiding is dan ook groot om vooral koude dranken te drinken, voorzien van ijsklontjes. Deze koude dranken hebben echter een negatieve invloed op je spijsvertering (dit dooft het verteringsvuur). Denk daarom ook eens aan thee van Munt of Citroenmelisse, die beiden een verkoelende werking hebben, maar omdat je het warm drinkt je spijsvertering niet verstoren. Pas ook op met (teveel) ijs of (teveel) rauwkost.
  • Denk bij verkoeling ook aan citroen, komkommer, watermeloen, radijsjes en vermijd verwarmende kruiden zoals kaneel, peper, gember en knoflook.
  • De zomer is de beste tijd om je energie weer op te bouwen die je verbruikt hebt tijdens de winter en lente maanden. Een goede balans tussen activiteit en ontspanning is van groot belang om je batterij weer voldoende op te kunnen laden.
  • Kom in beweging (en dat hoeft niet overmatig sporten te zijn). Ga wandelen, fietsen en vooral naar buiten en genieten van de zon en de kracht van de natuur. Belangrijk hierbij is dat je activiteiten onderneemt waar je blij van wordt, vreugde uit haalt en die passen bij de hoeveelheid energie die je beschikbaar hebt.

 

En tot slot wens ik je een Fijne en zonnige zomer!

Geverifieerd door MonsterInsights