Een frozen shoulder komt veel voor en zorgt voor langdurige (heftige) pijn en bewegingsbeperking. Over het algemeen geneest dit vanzelf en zal de pijn meestal volledig en de bewegingsbeperking geheel of grotendeels verdwijnen. Maar… het is wel een langdurig en pijnlijk proces, waarbij je geduld flink op de proef wordt gesteld. Gemiddeld duurt het herstel zo’n 1,5 jaar. Korter of langer is dus ook mogelijk.

 

Een frozen shoulder ontwikkelt zich heel langzaam en doorloopt bijna altijd 3 fases.

1e fase: De fase van bevriezing en duurt 2 tot 9 maanden

In deze fase staat de (toenemende) intense pijn op de voorgrond en zal de stijfheid en bewegingsbeperking in de schouder toenemen. Onverwachte of eindbewegingen geven heftige pijnscheuten. Het doet eerst alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust. In deze fase is ook vaak de nachtrust verstoord, door de hevige pijn. Je weet van gekkigheid niet meer hoe je moet gaan liggen en wordt steeds wakker door de intense pijn.

2e fase: De bevroren fase en duurt 4 tot 12 maanden

Tijdens deze fase neemt de pijn geleidelijk af. De schouder blijft stijf en in beweging beperkt.

3e fase: De fase van ontdooien en duurt 12 tot 24 maanden

Deze fase kenmerkt zich door een langzame verbetering van de mobiliteit en verdere vermindering van de pijnklachten.

 

Vanuit de reguliere geneeskunde is de behandeling erop gericht om de pijn en het ongemak te verlichten en de beweging in de schouder te behouden en/of verbeteren. Hierbij kan er gekozen worden voor:

  • Medicatie (NSAID’s) om de ontsteking te remmen en de pijn te verzachten
  • Fysiotherapie
  • Injecties met corticosteroïden
  • Een operatieve behandeling is zelden nodig. Hiervoor wordt alleen gekozen wanneer de beweeglijkheid niet verbetert na 1,5 tot 2 jaar.

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe het is om een frozen shoulder te hebben. Eerst mijn linkerschouder en vervolgens de rechterschouder. De intense pijn, de invaliderende bewegingsbeperking, de vele pijnlijke fysio-behandelingen.

Zoveel vanzelfsprekende handelingen die ineens niet meer vanzelfsprekend zijn. Zoals douchen, haren wassen, aankleden, toiletbezoek, autorijden, theekopje oppakken…

Daarnaast ook de vermoeidheid door de gebroken nachten, doelloos door huis lopend, omdat je van gekkigheid niet meer weet hoe te gaan zitten of liggen.

Daarom ben ik ook zo enthousiast over acupunctuur bij een frozen shoulder om het herstel te bespoedigen en pijn te verlichten. Ik werk daarbij met de Balans methode, waarbij ik de pijnlijke schouder kan ontzien (deze is namelijk al overprikkeld genoeg). Gelijk na het plaatsen van de naaldjes, wil ik pijnverlichting ‘zien’ en een toenemende beweeglijkheid. Vaak maak ik daarbij vooraf en achteraf een foto, om de verschillen zichtbaar te maken.

Ik weet nog goed de eerst keer dat ik iemand behandelde met een frozen shoulder met een flinke bewegingsbeperking. Na het zetten van de eerste naaldjes, kon ze haar arm al verder (zonder de heftige pijn) omhoog bewegen. Ze kreeg er tranen van in haar ogen. En… ik ook!!! Wat had ik dit graag een paar jaar geleden voor mezelf geweten en ingezet.

Natuurlijk is acupunctuur geen tovermiddel en zijn ook hier meerdere behandelingen ‘nodig’ om het grote verschil te kunnen maken. 

Wil jij samen met mij aan de slag om je pijnklachten en bewegingsbeperking door je frozen shoulder aan te pakken? Neem dan contact met mij op of plan een afspraak in en dan gaan we ervoor.

Ik ben bij TimeOut onder behandeling van een Frozen shoulder.

Door deze interventie herstel ik echt aanzienlijk sneller en heb ik ook snel minder pijnlijke klachten. Ook mijn fysiotherapeut is onder de indruk van dit veel snellere herstel dan wat gebruikelijk is.

Daarnaast is Sandra ook nog eens een heel vriendelijk en warm persoon. Hierdoor is de behandeling prettig.

Loop je met deze klachten, dan raad ik een afspraak bij TimeOut zeker aan.

Lisette (via Google review)

Met langdurige pijnklachten in nek en schouder een aantal behandelingen bij TimeOut Waddinxveen gehad. Ik merkte onmiddellijk verschil en heb nu bijna geen klachten meer. Een absolute aanrader!

Hanny (via Google review)

Geverifieerd door MonsterInsights