Het jaar van de Rat start op 25 januari 2020 en loopt t/m 11 februari 2021.
De Rat is het eerste teken van de 12-jaarlijkse dierencyclus van de Chinese astrologie en om deze reden wordt 2020 beschouwd als een jaar van een nieuw begin en vernieuwingen.
De Rat is een toegewijde en harde werker, de ondernemer van de Chinese dierenriem. Een persoon die geboren is in het jaar van de Rat, is charmant, sociaal, joviaal, intelligent, ondernemend. De Rat houdt ervan om onder de mensen te zijn. De Rat is intelligent en laat geen enkele kans onbenut. Ratten kunnen de meest onmogelijke doelen bereiken door het benutten van unieke kansen. De Rat heeft een sterke wil en is ambitieus. De Rat moet echter wel oppassen zijn idee niet aan anderen op te dringen want dat loopt niet altijd even goed af. Zo kan de Rat ook koppig, opschepperig, inhalig en bemoeizuchtig zijn. Aan de andere kant heeft de Rat ook veel humor en kan daardoor veel ingewikkelde situaties aan. Ondanks de open persoonlijkheid laat de Rat niet altijd het achterste van zijn tong zien en blijven er altijd mysteries bestaan die niet worden opgelost.
Volgens de Chinese astrologie kunnen ratten goed overweg met apen, draken en ossen, maar slecht met paarden.
De jaren van de Rat zijn: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 en 2020.
Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, wordt geassocieerd met verschillende symbolen en tradities:
- De belangrijkste Chinese nieuwjaarstraditie is, tijd doorbrengen met familie en geliefden. Miljarden mensen reizen over lange afstanden om familie te bezoeken. Deze massabeweging staat bekend als chunyun, het reisseizoen van het Lentefestival.
- Ook het eten staat bol van symboliek:
- Vis symboliseert overvloed en de belofte van voldoende voedsel in het komende jaar.
- Loempia’s symboliseren rijkdom en worden meestal gegeten om het lenteseizoen te verwelkomen.
- Rijstcake, gemaakt van kleefrijst, suiker, noten en lotusbladeren, om hogerop te komen.
- Dumplings zijn een traditioneel Chinees Nieuwjaarsvoedsel, vooral in Noord-China. Omdat ze de vorm hebben van een oud Chinees zilveren betaalmiddel. Door het eten van dumplings tijdens Nieuwjaar zou het komende jaar meer geld en rijkdom kunnen opleveren.
- De noodels symboliseren de harmonie van de familie en een lang leven.
- Luide geluiden van vuurcrackers zijn bedoeld om boze geesten weg te jagen. Het explosieve geluid van knallers jaagt de boze geesten weg die anders ongeluk kunnen brengen. Het afsteken van vuurwerk is tegenwoordig ook een manier om hun geluk te uiten en geluk uit te nodigen.
- Draken- en leeuwendansen zijn traditionele uitvoeringen voor vrolijke festivals en grote gelegenheden om de feestelijke sfeer te verbeteren. Traditioneel wordt aangenomen dat het uitvoeren van draak- of leeuwendansen (tijdens het Lentefestival) een manier is om voor geluk te bidden en boze geesten te verdrijven.
- Huizen worden grondig schoongemaakt voor Chinees Nieuwjaar, maar er wordt niet schoongemaakt op de dag zelf! Dit om te voorkomen dat je per ongeluk geluk wegvaagt.
- Een ander symbool van geluk is te vinden in de kleur rood, maar niet exclusief. Rood is een feestkleur. Niet alleen voor Chinees Nieuwjaar, maar ook voor bijvoorbeeld bruiloften, de opening van een nieuw bedrijf en diploma-uitreikingen. Geen toeval dus dat voor vuurwerk ook rood papier wordt gebruikt. Rood brengt geluk en verdrijft de boze geesten.
- Het dragen van nieuwe kleding van top tot teen symboliseert een nieuwe start en nieuwe hoop voor het nieuwe jaar. Chinezen geloven dat Nieuwjaarsdag de toon zet voor de rest van het jaar. Dus probeert iedereen zich goed te kleden. Bij voorkeur rode of andere felgekleurde kleding. Allemaal manieren dus om het jaar goed te starten, de geesten van ongeluk weg te jagen en het geluk toe te laten.
- De terugkeer van het dier van je geboortejaar, is niet (zoals je wellicht denkt) je geluksjaar. Volgens bijgeloof is je dierenriemjaar een tijd om voorzichtig te zijn om Tai Sui, de Chinese God of Age, niet van streek te maken. Traditioneel nemen mensen in het jaar van hun dierenriem extra voorzorgsmaatregelen om zich aan het bijgeloof te houden en geluk aan te trekken. Door bijvoorbeeld het dragen van rode accenten in je kleding zoals rode sokken, een rode riem of rood ondergoed.
De festiviteiten rondom het Chinese Lentefestival duren 2 weken en eindigen met het Lantaarn festival.
Dit festival vindt plaats tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar en is de afsluiting van het Lentefestival dat begon met Chinees Nieuwjaar. En valt dit jaar op 8 februari.
Het festival is per streek verschillend. Soms worden verlichte lantaarns opgehangen, soms is er een optocht van kinderen die lantaarns dragen en soms worden verlichte lantaarns te water gelaten. De lantaarns zijn verschillend van grootte en vorm. De lantaarns drukken ook de wens uit van geluk en welvaart voor het nieuwe jaar.
Tot slot wil ik je een gelukkig Chinees nieuwjaar toewensen. Of, zoals de Chinezen dat zeggen Xīnnián kuài lè (Gelukkig Nieuw jaar) en Gōng xǐ fā cái (een voorspoedig jaar gewenst).
Wil je overigens weten wat jouw Chinese jaardier is? Laat dan je geboortejaar achter.